Kategóriák
Táplálkozási tanácsok

Vegetáriánus, vegán fehérjeforrások

A fehérje elengedhetetlen az izomnövekedéshez, izomerősséghez, súlycsökkenéshez, és hozzájárul a test sok biokémiai funkciójához is. A vegetáriánusoknak, vegánoknak is tudnak kellő mennyiségű fehérjét bevinni szervezetünkbe. Rengeteg vegetáriánus és vegán fehérjeforrás létezik, mely segít az izomzat építésében, megtartásában, valamint a fogyásban.
Függetlenül attól, hogy te vegán, vegetáriánus, vagy húsevő vagy, ezek az egészséges és ízletes fehérjeforrások hozzájárúlnak az étrended színesítéséhez és a fehérje bevitel szinten tartásához.

Szejtán/búzasikér

A vegetáriánusok és a vegánok imádják ezt a növényi alapú hús helyettesítőt. A szejtán gluténből származik, egy olyan fehérjéből, ami megtalálható a búzában, rozsban és más gabonafélékben. A főtt szejtán “búzahúsnak” is nevezik, mivel kinézetre és textúrára nagyon hasonlít a húsra. 100 gramm szejtán akár 24,8 gramm vegán fehérjét is tartalmazhat, így a szejtán a növényi eredetű fehérje egyik leggazdagabb forrása. Szelént és kis mennyiségű foszfort, kalciumot és vasat tartalmaz. Szejtánt a legtöbb egészségügyi élelmiszerboltban meg lehet vásárolni vagy otthon is el lehet készíteni búza glutén/búzasikér felhasználásával. Glutén- vagy liszt érzékenyek fogyasztására sajnos alkalmatlan.

100 g makrotápanyaga: 24.8 g fehérje, 4.4 g szénhidrát, 1.8 g zsír

Kategóriák
Edzés tippek, gyakorlatok, tanácsok

Hát edzés

A hát egy nagyon összetett izomcsoport.
A hátizom legszembetűnőbb része a széles hátizom, a trapézizmokkal.
Hátizmunknak számos más izma is van ezek mellet persze az alsó- és hátsó fűrészizom, nagy és kis rombusz, mély hátizom.
A gyakorlatokat úgy kell összeállítani, hogy minden részét a hátnak megdolgoztassuk, így több irányból és különböző módon kell edzeni rá. Végezni kell evezéseket, hipernyújtást vagy felhúzásokat, lehúzó vagy húzódzkodó mozdulatokat is az edzesen, amihez a döntött oldalemelést is hozzá lehet rakni.
A széles hátizmot a lehúzó, húzódzkodó, evező jellegű gyakorlatok során lehet legjobban megedzeni. A lehúzó, húzódzkodó jellegű gyakorlatok során a széles hátizom külső részei kapnak nagyobb stimulációt ezért alkalmasabbak a hát szélesítésére.
Evező gyakorlatok viszont alkalmasabbak a hát vastagítására.
Evezések tömörséget, vastagságot adnak a hátnak, amely mélyen kirajzolt izomzatot eredményez.
A hátizom edzéséhez érdemes hozzárakni a trapézizom, a hátsó delta edzését is.
A trapézizmot a hát gyakorlatok során természetesen dolgozik, az evező, felhúzó, vállvonogató mozdulatokkal lehet megdolgoztatni. Húzás irányából határozható meg, mely részei kapják a nagyobb stimulációt. Vállvonogatás során a delta felső rostjai kapnak nagyobb hangsúlyt. Az evező gyakorlatoknál, minél vízszintesebb a hát dőlésszöge a trapézizom alsóbb izomrostok kapnak nagyobb terhelést.
Az edzését érdemes egy napra időzíteni a széles hátizoméval, így kevesebb munkával is képesek leszünk fejlődésre ösztönözni azt. Edzésénél a magas ismétlésszámokat helyezzük előnybe, mert lassú izomrostokból áll.
A hátsódelta ugyan nem a hátizomhoz tartozik, de hozzájárul a pozitív összképhez.
Mivel ezek az izmok nagyjából az evező jellegű hátgyakorlatok során érintettek, így a hátizommal együtt is edzhetőek. Ha például egy napon van a váll és a hátedzésed, akkor kipróbálhatjuk hogy vállra a nyomásokat és oldalemeléseked végzed edzés elején, majd jöhet a hátedzés, aminek a végén döntött oldalemelést végezhetünk.
A hát mélyebben fekvő izma a gerincmerevítő izom, ami a felhúzó gyakorlatok során edzhető meg, ha fejlett hátizmot szeretnénk nem hanyagolhatjuk a fejlesztését. Ezek segítenek minket az előre és oldalra hajolásban, védik és stabilizálják a gerincoszlopot. Testünk egyik legsérülékenyebb része a gerincoszlopunk, így a gerincmerevítő izom fejlesztése igen fontos feladat.
Edzéseinkben ne felejtsük ki a felhuzást , ha sűrű izomzatot szeretnénk.
A hát vastagságát ugyanis az olyan gyakorlatok adják, mint a felhúzás, a nehéz döntött evezések rúddal, vagy a húzódzkodás.

Kategóriák
Edzés tippek, gyakorlatok, tanácsok

Bicepsz edzés

Bicepsz állva egyenes rúddal alternatívája a francia rudas bicepszezés.
Akinek nem elég rugalmas a csukló ízülete, annak az egyes rúddal végzett bicepszezés fájdalmas érzést okoz a csuklóban.
A francia rudas verzió kevésbé terheli a csuklót így megszűnik a fájdalom.
Figyelembe kell venni, hogy bicepsz (kétfejű karizom) edzés során a fogásszélesség, a csukló helyzete, a felkar testhez viszonyított helyzete határozza meg, hogy melyik fej kap nagyobb terhelést. Ezért edzésprogramunkat úgy kell összeallitani, hogy minél összetettebb terhelést adjunk a kétfejű karizomnak.

Kategóriák
Edzés tippek, gyakorlatok, tanácsok

Combizom gyakorlatok

A szumó felhúzás jellegzetessége a széles terpesz illetve a fogás módja, amely most a lábak között van. Hagyományos felhúzástól eltérően most kissé más izmok lesznek jobban megdolgoztatva.
A gyakorlat során mélyebbre tudsz leguggolni, így csökken az alsó háti szakasz szerepe, így főképp a farizmok és a combhajlítók, illetve a belső combok fognak erőteljesen dolgozni.

Kategóriák
Táplálkozási tanácsok

Vegetáriánus étkezés

Szeretnék veletek egy nagyon jó vegetáriánus receptet megosztani. Kisgyerekkorom óta vagyok vegetáriánus, mikor súlyzós edzésbe kezdtem, illetve versenyre készültem is megmaradtam a vegetáriánus életmód mellett. Vegetáriánus étkezés mellett is nyújtható maximális sportteljesítmény, és lehet jó fizikumot elérni. Saját példámból kiindulva mondhatom, hogy ez így van, megfelelő tudással, tájékozódással és némi időráfordítással, odafigyeléssel maximum hozható ki. A fehérjeszükségletem egy részét hüvelyesekből viszem be, meglehetősen magas fehérje tartalommal rendelkeznek és nagyszerű lassú szénhidrát forrás. Hüvelyesek közül lencsét nagyon sokat fogyasztok, igyekszem a lencséből minél változatosabban elkészíteni az ételeket.

Zabpelyhes lencse fasírt recept:

200 g lencs, 1-2 órára beáztatva

4 db babérlevél

tengeri só

1 ek. extra szűz olívaolaj

1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

2 tk. pirospaprika

2 tk. majoránna

6 – 8 ek. zabpehely megdarálva

Az előre beáztatott lencsét babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főztem. Kevés főzővízzel aprítógépben pürésítettem, majd hűlni hagytam. Amíg a lencse hűlt, az olívaolajon megpároltam a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát.A pürésített lencsét és a megpárolt hagymákat elkevertem, pirospaprikával és majoránnával fűszereztem, majd annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy masszát kapjak. A zabpehely mennyisége attól függ, hogy a lencsét mennyi vízzel pürésítettük az elején. 10 percig állni hagytam a keveréket. Ezután enyhén vizes kézzel fasírtformára igazítottam őket, és sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg szépen megpirult mindkét oldaluk (közben egyszer-kétszer meg is fordítottam őket).

Jó étvágyat!

Kategóriák
Edzés tippek, gyakorlatok, tanácsok

Lábgyakorlatok

Mára szinte teljesen elfeledett gyakorlat, de joggal mondható hogy megállja a helyet. A függőleges lábtolás smith keretben egy kiváló és átfogó combizom gyakorlat. A mozdulat során mélyebben beengedhető a súly, így könnyebben munkára fogható a combhajlító, valamint a farizom is, de természetesen a combfeszítő izmok is dolgoznak. A beengedésnél a csípő ne emelkedjen el a talajtól, tartsuk szorosan a talajon a gyakorlat végzése során.

Kategóriák
Táplálkozási tanácsok

Edzés előtti étkezés

Néhány tanács, hogy a súlyzós edzések hatékonyságát növeld:


1. Edzés előtt mindenképp kell étkezni. 

2. Fontos a máj glikogénraktár feltöltése és a vércukor megfelelő szinten tartása.

3. Ezért lassan felszívódó szénhidrát kell, ami az edzés végéig kitart. Lassú szénhidrátforrás van pl. a basmati rizs, bulgur, vagy a zabpehely termékekben.

4 .Ez mellé fehérjére is elengedhetetlen szükség van, hiszen a súlyzós edzés során az izomban raktározott fehérjék sérülnek.A lassan felszívódó fehérjék a sovány húsokban, tojásban, túróban találhatóak. 

5. Nem javasolt sok zsírt fogyasztanod edzés előtt. 

6. Edzés előtt kb egy, másfél órával érdemes étkeznie a fent leírtak figyelembe vételével. A mennyiség annak függvénye, hogy mi a jelenlegi cél (zsírégetés, tömegnövelés, szinten tartás).

7. Közvetlenül súlyzós edzés előtt és közben glutamint és BCAA-t érdemes fogyasztani. 

8. A jól hidratált állapot is elengedhetetlen ahhoz, hogy maximálisan hatékony legyen az edzés. Ezért ne felejtsünk el bőséges folyadékot fogyasztani edzés előtt, közben.